Hållbar produktion

Som leverantör till Arla omfattas vi av deras kontrollprogram ”Arlagården” med strikta krav och kontroller angående djurvälfärd, miljö, hållbarhet och kvalitet som gäller hela våran produktion inklusive köttraskorsningarna. ”Arlagården” ställer långt mycket högre krav på djurvälfärd än vad lagstiftningen gör och följs upp varje kvartal med kontroller och avstämningar. Vi gör årligen en klimatdeklaration där vi jämförs mot övriga mjölkbönder inom hela Arla i Europa och som syftar till att sänka utsläpp av CO2 och andra klimatgaser.

Rent praktiskt arbetar vi med att minimera svinn och bedriva en effektiv produktion och nåt som är fantastisk roligt med det här yrket är att friska välmående djur producerar mer så effektivare produktion och djurvälfärd går hand i hand!
För att nämna några praktiska exempel så har vi sista året installerat solceller på några av våra tak som ska producera ca 2/3 av vårat årsbehov av el, ca 243 000 kWh.
Vi håller på och installerar en anläggning där vi pressar ut en fast fraktion från kornas gödsel som värmebehandlas genom en naturlig jäsningsprocess och därmed hygieniseras (upphettas till 70 grader under ca ett dygn). Fiberströ som produkten kallas kommer vi använda som strömedel till djuren istället för torv som vi använder i dagsläget. (Torv räknas inte som förnyelsebar utan bidrar med utsläpp av CO2).
Ett annat område vi fokuserar mycket på är optimering av kvävegödsling i våran Växtodling som handlar till 100 % om att odla vall = gräs till foder åt våra djur.

I princip all spannmål vi köper in växer här inom Askersunds kommun och vi byter även en del gödsel i utbyte mot halm och spannmål med några Växtodlingsgårdar för att sluta kretsloppet av näringsämnen.

Proteinfoder köper vi genom Svenska foder och dessa är till största del baserade på restprodukter från raps men även en del soja. Av våra kors foderstat utgör dock soja mindre än 5 % och 95 % av närproducerat foder.
Som alla gårdar med betesdjur bidrar vi till att hålla landskapet öppet med betesmarker som gynnar Sveriges biologiska mångfald. Vi har nyligen stängt upp några hektar gammal betesmark som planterats med granskog tidigare under 1950-talet men nu avverkats och åter ska bli betesmark åt betande nötkreatur!

Arbetet med förbättringar pågår ständigt så to be continued…